Essential knowledge for using tile adhesive

Question 1: How many construction techniques are there for using tile adhesive to adhere ceramic tiles?

Answer: There are generally three types of ceramic tile pasting processes: back coating method, base coating method (also known as trowel method, thin paste method), and combination method.

Question 2: What are the main special tools for ceramic tile pasting construction?

Answer: Special tools for tile pasting mainly include: electric mixer, toothed spatula (trowel), rubber hammer, etc.

Question 3: What are the main steps in the construction process of ceramic tile pasting?

Answer: The main steps are: base treatment, material preparation, mortar mixing, mortar resting (aging), secondary mixing, glue application, ceramic tile pasting, and finished product maintenance and protection.

Question 4: What is the thin paste method? What are its characteristics?

Answer: The thin pasting method refers to the method of pasting ceramic tiles, stone and other materials with a very thin (about 3mm) bonding thickness. It generally uses a toothed spatula on a flat base surface to control the thickness of the bonding material layer (generally no more than 3~5mm). The thin pasting method has the characteristics of fast construction speed, good pasting effect, increased indoor space, energy saving and environmental protection.

Question 5: What is the white substance on the back of the ceramic tile? What impact does it have on tiling?

Answer: It is the release powder applied before the bricks enter the kiln during the ceramic tile production process. The purpose is to prevent bricks from adhering to each other or to the kiln rollers at high temperatures. Causing deformation of the tiles or breakage of the rollers and blockage of the kiln. Release powder is quite stable during the high temperature ceramic tile sintering process.
At normal temperatures, release powder is inert. There is almost no strength between the release powder particles and between the release powder and the ceramic tiles. If there is uncleaned release powder on the back of the tile. The effective bonding strength of the tile will be reduced accordingly. Before pasting ceramic tiles, they should be cleaned with water or the release powder should be removed with a brush.

Question 6: How long does it take to maintain the tiles after using tile adhesive? How to maintain?

Answer: Generally, after the ceramic tile adhesive application is completed, it needs to be cured for 3 to 5 days before subsequent caulking construction can be carried out. In normal temperature and humidity environment. Natural maintenance is enough.

Question 7: For indoor construction, what are the requirements for a qualified base surface?

Answer: For indoor wall tiling projects, the requirements for the base surface are: verticality, flatness ≤ 4mm/2m, no interlayers, no sand, no dust, and a solid base.

Question 8: What is efflorescence?

Answer: Ectobase is an alkali produced by the hydration of cement in cement-based materials. Or the alkaline substances contained in the decorative materials themselves evaporate with moisture.
It is directly concentrated on the decorative surface. Or the product after reacting with air is concentrated on the decorative surface. These white, unevenly distributed substances affect the appearance of the decorative surface.
HPMC for tile adhesive