Some special engineering for tile bonding, for example Mosaic, Extra thick stone, External insulation project

1.1 Mosaic etc.

Question 1: What is the difference between the construction techniques of mesh mosaic and paper mosaic?
Answer: If the tiles are laid first and then the joints are filled. There is not much difference in the construction techniques between the two. After pasting, paper mosaics need to tear off the paper and fill the seams after 24 hours. While mesh mosaics do not.
If it is an integrated construction of pasting and caulking. Paper mosaic requires wetting and cleaning the paper surface when the adhesive initially sets. Clean the gaps with a sponge. Mesh mosaic can directly clean the gaps during initial setting. When laying mosaics on the bathroom floor, you should first find the slope and then use tile adhesive.
Question 2: What are the advantages and disadvantages of using the integrated method of pasting and caulking when pasting mosaics?
Answer: Compared with the construction process of pasting first and then filling the joints. The advantage is that the construction efficiency will be slightly improved. The disadvantage is that the overall construction process will be more cumbersome. And the mosaic will easily be pulled up when tearing the paper. Resulting in a reduction in bonding strength. The gaps cannot be filled very tightly either.
In addition, the caulking effect of adhesives that meet the pasting requirements is generally worse than that of special caulking agents. Overall it does more harm than good.
Question 3: How to ensure the bonding safety of back-mesh and adhesive-backed mosaics?
Answer: Use neutral tile adhesive as much as possible to prevent the adhesive from falling off.
Question 4: What are the main supporting tools for mosaic pasting?
Answer: The main tools for mosaic construction include: mixer, mixing barrel, small ash knife, special toothed scraper, rubber scraper, special caulking spatula, etc.
Question 5: Is it better to use a traditional trowel or a professional trowel for mosaic construction?
Answer: A professional spatula should be used because a professional spatula can ensure even application of the material. This ensures the paste effect. A special trowel can also effectively prevent scratches on the brick surface.

1.2 Extra thick stone

Question 1: What is the installation and construction process for ultra-thick stone?
Answer: The construction process is: clean the base surface, stir the tile adhesive, scrape the glue with a special toothed scraper, stick the stone, (after 24 hours) fill the joints and clean them.
Question 2: What are the main supporting tools for pasting ultra-thick stone?
Answer: The main tools for construction of ultra-thick stone include: mixer, mixing barrel, small ash knife, special toothed scraper, rubber hammer, level, cross brick card, glass vacuum suction cup, etc.
Question 3: How to deal with the caulking of extra-thick stone?
Answer: Full ditch construction can be carried out. Because the stone is thick, attention should be paid to pressing the caulking agent into the gaps during construction to achieve fullness, and there should be no holes.
Question 4: When the anti-slip performance is insufficient to effectively support ultra-thick stone, how to provide reasonable and effective support?
Answer: Choose the appropriate tile adhesive; lay the tiles in layers from bottom to top; use brick cards to support and fix at intervals to prevent slipping. Use a ruler to test and correct at any time to ensure that the flatness between the layers on the surface is ≤3mm. And the flatness of the adjacent stone surface layers is ≤0.5mm.
Question 5: Can ultra-thick stone be pasted with tile adhesive?
Answer: Yes, because tile adhesive is a polymer-modified adhesive material. Choosing the appropriate type of tile adhesive can ensure better bonding results.

1.3 External insulation project

Question 1: 1 How to confirm that the base surface of the completed external insulation project is suitable for pasting facing bricks?
Answer: According to the tile laying requirements of different insulation systems, the insulation base surface must be inspected and tiled only after passing the test.
Question 2: How to deal with the unqualified external thermal insulation base surface before continuing to lay tiles?
Answer: It depends on the situation: if only the surface flatness of the plastering glue is unqualified, you can continue to lay the tiles after leveling it with plastering glue.
For example, if the strength of the bonding layer is unqualified, the insulation board is unqualified, the plastering glue is not matching, the quality of the reinforcement net is unreasonable, or the installation method is unreasonable, etc. It is not suitable to lay bricks directly.
Question 3: Which construction technology should be used for ordinary tiling on external insulation walls?
Answer: It is advisable to adopt the “combination method” construction.